vánoční hlívakapr s bramborovým salátem

Přiznám se, že jsem na Vánoce nikdy nepotřebovala rybu, takže ani nic, co se tomu podobá. Jenže jsem chtěla vyzkoušet vytvořit ji s pomocí Nori řasy. Během jednoho týdne ji ochutnaly desítky masožravců, kterým chutnalo. Takhle bez lepku a se salátem, jak ho dělám já. (Zjistila jsem, že bez trochy Moravanky, kterou jsme tam doma vždycky dávali, to prostě není ono.)

Ingredience

5 porcí

  • 300 g čerstvé hlívy
  • 100g hrachové mouky
  • 150 g rýžové mouky
  • kukuřičná strouhanka (mix jemně mleté a hrubé)
  • plátky Nori řasy nakrájené na proužky
  • koření na ryby
  • sojová omáčka
  • lahůdkové droždí
  • sůl, pepř, sušené chilli

 

bramborový salát

  • 2 kg brambor (varný typ A)
  • 1 sklenice sterilované zeleniny (Moravanka, ideál domácí)
  • 2 mrkve
  • 200g mraženého hrachu
  • zavařené okurky
  • sůl, pepř

 

Domácí tofunéza 

Stačí rozmixovat:

  • balení tofu natural
  • 1 lžička černé soli
  • 1 lžička hořčice
  • 2 lžíce oleje
  • 1 větší nakládaná okurka nakrájená na malé kostičky
  • 3 lžíce láku z nakládaných okurek
  • cca 50 ml vody
  • pepř

Postup

Hlívakapr

  1. Hlívu rozdělíme na plátky a omyjeme.
  2. Zakápneme ji oliv. olejem, sójovou omáčkou, přidáme koření na ryby, promícháme a necháme v chladu uležet ideálně několik hodin.
  3. Z mouky, vody a koření si připravíme těstíčko na obalování. Kromě pepře a soli do něj přidávám lahůdkové droždí, černou sůl a špetku chilli.
  4. Nakonec obalujeme tak, že ke kousku hlívypřiložíme plátek nori. Můžeme hlívu v řase celou obalit, pak už opravdu chutná jako ryba. Já dávám někdy jen tenký proužek na chuť. Obalíme v těstíčku, ve strouhance a z obou stran smažíme do zlatova.

 

Bramborový salát

  1. Důležitéje začít se salátem předem, ideálně i dva dny. Nejdříve uvařime brambory ve slupce, ale nerozvařit!
  2. Necháme je vychladnout.
  3. Poté nakrájíme, dosolíme, opepříme, liju tam nálev z moravanky a domácích zavařených okurků.
  4. Pokrájíme zeleninu – mrkev na kostičky povaříme v osolené vodě a hrášek poté vývarem spaříme.
  5. Přikrájíme také několik zavařených okurek.
  6. Salát promícháme, podle potřeby ještě dochutíme a necháme uležet, chutě se teprve propojí.
  7. Před podáváním promícháme salát s tofunézou (recept v ingrediencích)

Tip: Pokud jste taky v salátu vždycky měli rádi uvařené vajíčko, nakrájejte firm bílé tofu na malé kostičky a naložte ho do černé soli.

Související recepty

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *