slaný dýňový koláč s cibulí a špenátem

S láskou k podzimu. S láskou k dýni. S láskou.

Ingredience

zeleninová směs

střední dýně hókkaidó

hrst čerstvých špenátových listů (50g mraženého špenátu)

dvě velké cibule

stroužek česneku

bylinky

sůl, pepř

tofu vrstva

balení tofu natural (popř. možno použít marinované nebo uzené a nemusíte tolik dochucovat)

lahůdkové droždí, černá sůl, bylinky

olivový olej

těsto

1. bezlepkové

160g rýžové mouky(150g jáhlové)

50g drceného lněného semínka

50ml rostlinného oleje

150ml vody(až 200ml, poku použijete jáhlovou)

1 lžíce chia semínka + 2 lžíce vody(nechat 30 min odležet)

až lžička soli

  • Z uvedených surovin připravíme těsto. Ručně ho roztaháme do vyolejované formy – snažíme se, aby okraje byly stejně silné nebo silnější než dno koláče. (Jsou pak u této bezlepkové verze vysušené.) Nakonec lehce propícháme vidličkou.
  • Těsto propícháme vidličkou a dáme péct na 10 minut na 180 – 200 °C (raději sledujeme a hlídáme).

 

2. z žitné či špaldové mouky

250g hladké mouky(nebojte se celozrnné, výborný byl z žitné mouky)

150g rostlinného margarinu nebo tuku na pěčení

větší špetka soli

8 lžic vody

  • Zpracujeme mouku, cca 130 g margarinu a větší špetku soli. Přidáme 8 lžic studené vody a uhněteme těsto. Vytvarujeme z něj kouli, zabalíme do fólie a dáme na 30-60 min odpočinout do chladna.
  • Na pomoučněné ploše vyválíme z těsta kruh o něco větší než je vaše koláčová forma. Opatrně ho přeneseme do formy předem vymazané tukem a zatlačíme k okrajům. Na pár minut můžeme dát do chladna.

 

Postup

  1. Začneme přípravou těsta viz vlevo
  2. Troubu zahřejeme na 180 – 200 °C
  3. Dýni nakrájíme na menší kostičky a upečeme téměř do měkka.
  4. Těsto vložíme do vymaštěné formy podle návodu a dáme na pár minut do trouby.
  5. Cibuli nakrájíme na kolečka a krátce na pánvi orestujeme.
  6. Nakonec k dýni přidáme čerstvý nebo rozmražený špenát, okořeníme a ještě cca 5 minut pečeme.
  7. Rozmixujeme vysušené tofu, které je třeba dochutit. Použijeme koření viz ingredience a olivový olej. Nakonec vodu nebo rostlinné mléko, pokud je třeba směs trochu zředit.
  8. Na pánvi na zbytku margarinu asi 20 minut zahříváme cibuli dokud nezkaramelizuje a občas promícháme.
  9. Cibuli pokládáme na předpečené těsto, zasypeme připravenou směsí a nakonec zalijeme tofu směsí.
  10. Pečeme cca 30-35 minut.

 

Související recepty

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *