palačinky se švestkovo-makovou náplní

Palačinky bez vajec? To jde?


Ještě několik let zpět jsem dělala nejsložitější těsto – zvlášť šlechala vaječné bílky, abych servírovala nejnadýchanější palačinky. Teď mi trvá 5 minut – smíchám stejný poměr špaldové mouky a kokosového mléka a výsledek jepodle mě ještě lepší.

Ingredience

Těsto

2 hrnky hladké špaldové mouky

2 hrnky kokosového (nebo jiného rostlinného) mléka

1-2 čajové lžičky kokosového nebo jiného rostlinného oleje

 

Náplň č. 1 – celoroční

100 g sušených švestek

10 g sušených datlí

200 ml vroucí vody

2 lžíce mletého máku

skořice

datlový sirup či jiné sladidlo, pokud je potřeba

(kakao, vanilka, vanilkový protein)

 

Náplň č. 2 – sezónní

200 g čerstvých švestek

30 g sušených datlí

100 ml vroucí vody

3 lžíce nebo víc mletého máku

skořice

(kakao, vanilka, vanilkový protein)

 

Na ozdobu

Mletý mák

Javorový nebo datlový sirup

Vlašské ořechy

Postup

  1. Začneme náplní. Vroucí vodou zalijeme sušené švestky nebo datle.
  2. Připravíme si těsto. Smícháme suroviny metličkou/vidličkou a pokud je to potřeba, krátce proleháme elektickým šlehačem.
  3. Pánev potíráme trochou oleje a palačinky krátce smažíme s obou stran.
  4. Náplň č. 1. Po vychládnutí švestky rozmixujeme a přidáme mák a skořici, případně kakao nebo jiné suroviny. Náplň č. 2. vroucí vodou jsme zalili sušené datle. Po vychládnutí přidáme vypeckované švestky a ostatní suroviny. Pak už stačí jen rozmixovat a případně dosladit.
  5. Palačinky plníme náplňí a můžeme přidat banán nakrájený na hranolky, čerstvé švestky, hrušky nebo jiné ovoce.
  6. Nakonec ozdobíme sirupem, mákem a ořechy.

Související recepty

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *