nejjednodušší makovec

Závislost na máku zraje v každém věku.

Ingredience

  • 2 hrnky kukuřičné nebo pohankové mouky
  • hrnek a půl mletého máku (mletý je nejlepší)
  • hrnek (nesířených) rozinek (hodinu předem namočených v hrnku vody)
  • cca 2 hrnky vody (s rostl. mlékem bude možná o něco vláčnější)
  • balíček kypřícího prášku (nejlépe bez fosfátů)
  • 1 větší banán
  • špetka soli
  • sirup, rozinky nebo sušené datle na doslazení, chcete-li

Postup

  1. Nezapomeneme si předem namočit rozinky v hrnku vody.
  2. Pokud si chceme vytvořit vlastní sladidlo, namočíme rozinek víc, popř. cca 50 g datlí, které poté rozmixujeme na hustý sirup.
  3. V míse smícháme mouku, kypřící prášek a sůl.
  4. Banán rozmixujeme s druhým hrnkem vody a přilijeme ke směsi.
  5. Přisypeme mák a pečlivě promícháme.
  6. Nakonec přilijeme rozinky i s vodou, promícháme a pokud těsto nemá konzistenci kaše, přilijeme ještě trošku vody. Nyní taky můžeme těsto dosladit sirupem.
  7. Těsto vlijeme do formy na chlebík nebo do jakékoli jiné. Buďto ji vymažeme olejem nebo vysteleme pečícím papírem.
  8. Pečení se mi osvědčilo na 170 – 180 stupňů, 35 minut. Liší se ale jako vždy podle trouby. Upečený makovec poznáte podle opečeného povrchu, kraje se lehce budou odlupovat od stěny pekáče a zkusit můžete taky napíchnout špejlí, na kterou se nesmí lepit těsto.

Související recepty

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *