lilkovo-bulgurové kuličky s rajskou

Když si česká kuchyně rozumí se švédskou.

 

Ingredience

4 porce

Kuličky

  • cca 300 g lilku
  • 200 ml celozrnného bulguru
  • 1 střední cibule(jednou jsem použila červenou, kdyby jste se u fotek podivovali)
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml kukuřičné či jiné mouky
  • směs koření harissa nebo chilli, česnek, koriandr, římský kmín, papriku a sůl

Rajská omáčka

  • 120 g rajského protlaku
  • 1 cibule
  • citrón
  • datlový sirup či jiné sladidlo
  • olej a hladká mouka nebo jemné ovesné vločky na zahuštění
  • bazalka, sůl, pepř

Postup

Kuličky

  1. Lilek nakrájíme na kostičky, zakápneme olivovým olejem, promícháme, vysypeme na pečící papír a pečeme 20 minut na 200 stupňů. Necháme vystydnout.
  2. Bulgur uvaříme dle návodu. Necháme vychladnout.
  3. Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme na drobno a lehce orestujeme na oleji.
  4. Studené připravené ingredience v míse smícháme a promixujeme. Stačilo lehce tyčovým mixerem, neboť jen potřebujeme lepkavou směs. (Jak můžete vidět na fotkách, zůstanou vám možná celé kousky slupky lilku, což vůbec ničemu nevadí.)
  5. Poté přimícháme mouku a dochutíme.
  6. Ze směsi tvoříme kuličky, které jsem tradičně zkusila i péct bez tuku. Na 200 stupňů bylo třeba péct je asi hodinu a musím říct, že tentokrát byly lepší ty smažené. Křupavé byly stejně, ale směs uvnitř nebyla úplně ono.
  7. Kuličky se tradičně podávají s vařeným nebo šťouchaným bramborem, najdete je ale i s hranolkami. A bez brusinek to vůbec nezkoušejte.

Rajská omáčka

  1. Pokud se rozhodneme pro běžnou jíšku, rozehřejeme hrnec s máslem, které zasypeme zhruba stejným množstvím mouky a opražíme. Zředíme vodou a rozmícháme tak, aby vznikla jemná hmota.
  2. Do naší hmoty přidáme rajský protlak a povaříme.
  3. Hrnec odstavíme a nastrouháme do něj cibuli.
  4. Dochucujeme kapkou citronu, lžičkou cukru, bazalkou, dosolíme, dopepříme a pokud se nám stále něco nezdá, jakože to se občas stává, doladíme kečupem 🙂

Související recepty

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *