GF špenátový slaný koláč s cibulí, žampiony a sušenými rajčaty

Tohle je hodně super věc s sebou na párty, piknik, svačinu a tak. Je dobrý i studený. Neříkám mu quiche – za a) nedodržuju totiž všechny ty zdlouhavé procesy, za b) nevím, co by Francouzi na tohle bezlepkové těsto řekli.

Ingredience

těsto
  • 160g rýžové mouky(150g jáhlové)
  • 50g drceného lněného semínka
  • 50ml rostlinného oleje
  • 150ml vody(až 200ml, poku použijete jáhlovou)
  • 1 lžíce chia semínka + 2 lžíce vody(nechat 30 min odležet)
  • až lžička soli
náplň lze různě obměňovat
  • balení tofu natural
  • 200g mraženého listového špenátu (1 a půl hrnku mražených kuliček)
  • 2 střední cibule nakrájené na tenké plátky
  • 7 a víc sušených rajčat nakrájených na drobné kousky
  • 6 středních žampionů nakrájené na plátky
  • sůl, pepř, sušený česnek, lahůdkové droždí, černá sůl, provensálské bylinky či jiné
  • olivový olej

Postup

  1. Troubu zahřejeme na 180 – 200 °C.
  2. Z uvedených surovin připravíme těsto. Ručně ho roztaháme do vyolejované formy – snažíme se, aby okraje byly stejně silné nebo silnější než dno koláče. (Jsou pak u této bezlepkové verze vysušené.) Nakonec lehce propícháme vidličkou.
  3. Těsto propícháme vidličkou a dáme péct na 10 minut. (raději sledujeme a hlídáme).
  4. V kastrolu necháme na ohni rozpustit špenát, přidáme nakrájené žampiony a necháme povařit.
  5. Na pánvi na oleji z obou stran restujeme kolečka cibule dokud nezkaramelizuje.
  6. Rozmixujeme vysušené tofu, které je třeba dochutit. Použijeme koření, kapku olivového oleje a vodu nebo rostlinné mléko, pokud je třeba směs trochu zředit. Přimícháme špenát s žampiony, sušená rajčata a necháme uležet.
  7. Dno těsta lehce popícháme vidličkou a dáme na pár minut péct.
  8. Na těsto pokládáme cibuli, na ni směs z tofu a pečeme 25–30 minut.
  9. Můžete podávat teplý třeba se zeleninovým salátem a nebo jen tak i studený.

Související recepty

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *