čokoládový dort z cizrny

Bez lepku, bez cukru, bez tuku. Nejjednodušší a nejlepší čokoládové těsto, které si můžete jakkoli přizpůsobit. Navíc je bohaté na protein, takže ano – bezva čoko sváča po sportovním výkonu. Někdy dělám dorty s banánem a kokosovým krémem, jindy třeba takhle s hruškama.

Ingredience

500g cizrny v neuvařeném stavu

1 velký banán

1 lžíce chia semínek + 3 lžíce vody

100g sušených datlí

lžička vanilkového extraktu

70g kakaa

2 lžičky kypřícího prášku do pečiva

550 – 600ml vody

70g kokosového cukru nebo 6 a více lžic sirupu (případně jiné sladidlo)

(půl tabulky hořké čokolády nasekané na malé kousky)

 

hrušky, třešně, banán či krém/poleva dle chuti

Postup

  1. Předem namočenou cizrnu uvaříme co nejvíce do měkka.
  2. Datle cca na hodinku zalijeme horkou vodou – 100 ml.
  3. Poté vše rozmixujeme do hladké hmoty, během mixování přilijeme 400-500 ml vody podle potřeby a dosladíme dle chuti. Můžeme přidat nasekanou čokoládu nebo hrušky/třešně nakrájené na malé kostičky.
  4. Pečeme v dortové formě vymazané rostlinným olejem nebo vystlané pečícím papírem na 180 – 200 stupňů asi 40 minut.
  5. V tento moment do těsta můžeme nasázet hrušky pokrájené na tenké plátky viz foto nebo klasicky ozdobit. Poté pečeme dalších 45 minut.
  6. Ke konci odděláme boční část formy a pečeme aspoň několik minut tak, aby se opekly i okraje dortu.
  7. Vnitřek dortu zůstane měkčí – krémový, toho se nebojte. Nechte ho odstát, ideálně i několik hodin v chladu.
  8. Nakonec můžeme posypat kakaem a podávat s krémem z kokosového mléka.

Související recepty

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *