čočko-řepo-mrkvo burger

Pomalejší, ale lepší než fast.

Ingredience

„maso“

250 g červené čoky v neuvařeném stavu

400 g nastrouhané zeleniny (150 g nastrouhané červené řepy, 250 g mrkve)

50 g ovesných vloček

150 g celozrnné mouky

chia gel (1 lžíce chia semínek + tři lžíce vody, nechat 25 minut odstát)

1 cibule

olivový olej

směs bylinek, nejlépe čerstvá petrželka

sůl, pepř

(šťávu z půlky citrónu)

housky

na 6 kusů

1 a půl hrnku  hladké mouky

1 a půl hrnku žitné nebo třeba špaldové mouky

1 a půl lžíce sušeného droždí

1 a půl čajové lžičky kypřícího prášku

1 skromná lžička soli

1 lžíce cukru/sirupu/medu

3 lžíce oleje

(sezamová či jiná semínka – pokud je nepečete na burgery, nebojte se jich – přímo do těsta přidávám chia, sezamová, slunečnicová a drcená lněná semínka ve velkém)

Postup

„maso“

  1. Červenou čoku uvaříme do měkka anecháme chládnout.
  2. Červenou řepu a mrkev oloupeme a nahrubo nastrouháme.
  3. Cibuli nasekáme na drobno.
  4. Na pánvi rozpálíme olivový olej, osmahneme cibuli a přidáme červenou řepu. Přimícháme prolisovaný česnek a lehce osolíme. Promícháme a asi po pěti minutách vypneme.
  5. V míse smícháme čočku se směsí.
  6. Přidáme vločky, chia gel, citronovou šťávu, bylinky, osolíme, opepepříme.
  7. Ze směsi hněteme placičky, které můžeme smažit na rozpáleném oleji a nebo upéct na pečícím papíře bez oleje. (V případě, že se je chystám grilovat, vždycky je chvíli předpeču.) V troubě byly hotové asi za 25 minut, pečené na 180 stupňů.

housky

  1. Nejdříve v menší míse smícháme cukr či sirup, droždí, půl hrnku vlažné vody a necháme odstát minimálně 10 minut. Musí pěnit a tvářit se živě.
  2. Mezi tím ve velké míse smícháme mouky, sůl, kypřící prášek a později přidáme směs z první mísy. Cca 3 minuty ručně mícháme a hněteme.
  3. Poté přilijeme hrnek vlažné vody a pokračujeme v hnětení, dokud nemáme lehce lepivou směs.
  4. Přidáme olej, zapracujeme do těsta a máme hotovo. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme dvě hodiny kynout.
  5. Připravíme si plech s pečícím papírem, lehce pomoučeným.
  6. Až nastane čas, vyjmeme směs a rozdělíme na 6 dílů. (Pokud nepčeme na burgery, může být dílů více viz malé bochánky k polévce.)
  7. Z každého dílu vytvoříme kouli, tu lehce připlácneme a necháme ještě hodinu kynout.
  8. Pekla jsem 25 minut na 200 stupňů do zlatova.
  9. Ještě teplé můžeme potřít olivovým olejem a posypat semínky.
  10. Podáváme jak jsme zvyklí – např. spodní houska potřená kečupem, na ní ,,maso“, zelenina(okurka, rajče, avokádo, ledový salát, cibule, klíčky… a vrchní polovinu housky lze potřít třeba hořčicí)

Mrkvové hranolky

Mrkev očistíme a nakrájíme na hranolky. vložíme do mísy, osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem, promícháme, vysypeme na pekáč a pečeme na 180 stupňů, cca 20 minut do zlatova a občas promíchneme.
 

Kečup

Jak si jde rychle udělat malé množství? Do hrnce jsem dala nakrájená 4 rajčata a jedno jablko. Dochutila jsem citronovou šťávou, pepřem, solí, bylinkami a osladila sirupem. Povařila jsem vše do měkka a rozmixovala.

Související recepty

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *