cizrnové curry se zeleninou & placky chapati

Ingredience

4 porce

které ale lehce sníme na posezení ve dvou (true story)

  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • půl střední cukety (můžete použít taky jinou zeleninu – např. brokolici nebo mrkev)
  • špenát – když mám, používám čerstvý – klidně velké kusy a nebo asi 6 mražených kuliček listového špenátu
  • hrnek sušené cizrny(namočit a uvařit) nebo 1 plechovka již předvařené
  • 5 lžic červené čočky
  • cca půl plechovky(200ml)kokosového mléka
  • šťáva z jednoho citronu
  • cca 3 cm nastrouhaného zázvoru
  • rajčata a protlak – používám např. 2 rajčata a půl hrnku protlaku kvůli hustotě, můžete ale použít jen rajčata, krájená rajčata v plechovce a nebo si předem z rajčat vyrobit, popř. koupit jen protlak – použijte ho pak asi 1 hrnek
  • půl lžíce olivového oleje
  • minimálně lžička kurkumy, drceného sušeného koriandru, drceného kmínu a chilli v jakékoli podobě dle chuti a odvahy
  • (kari koření, lahůdkové droždí, sezamová semínka, mleté oříšky)

 

Tekutiny můžete vyvážit dle chuti a potřeby – já dělám kari poměrně husté.

Postup

  1. Nakrájenou cibuli, česnek, zázvor, rajčata a protlak rozmixujeme do hladké směsi.
  2. Na velké pánvi na oleji restujeme pár sekund jen koření, poté přidáme rajčatovou směs a můžeme ochutit lahůdkovým droždí. Necháme povařit asi 2 minuty a přidáme čočku a kokosové mléko. Vaříme, dokud není čočka měkká, přidáme zbytek zeleniny a opět povaříme do měkka. (Čerstvý špenát můžeme přidat později.)
  3. Cizrnu a popř. špenát smícháme s citronovou šťávou nebo taky se sezamovým semínkem a oříšky a přimícháme ke zbytku směsi. Podle potřeby taky můžeme ještě dochutit, klidně ještě sypu kurkumu. (Nechávám pár minut už jen tak uležet na nejmírnějším ohni.)
  4. Podáváme s rýží nebo s indickým chlebem. Většinou vyrábím nejjednodušší chapati – recept najdete zde.

Související recepty

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *